donderdag 9 september 2010

Zomerzotheid anno 2010

Zo, nou het was een vreemde zomer: eerst te heet, toen te nat en tja uhm dientengevolge (mooi woord maar niet goed in de context :-) - er waren dus een heleboel zaken om je over op te winden, vooral hier in het Amsterdamse. 

Ik heb er niet over geblogd, hoewel dat wel had gekund en zet er - voor de geschiedvorming - hier even in willekeurige volgorde een paar op een rij die me nu zo te binnen schieten, er waren er vast meer.

Geldersekade oude situatie
1. Amsterdam. De Geldersekade werd heringericht. De rijrichting veranderde en tegelijkertijd werd de rijweg versmald en het fietspad dusdanig verbreed dat het nu breder is dan de strook waar auto's mogen rijden. 

Ook op de brug waar een kleine gracht uitkomt op de Geldersekade kunnen twee auto's elkaar niet passeren. Toeristen in kleine autootjes rijden nu nog vaker dan tevoren per abuis het fietspad op want tja, dat een fietspad breder is dan de rijweg kun je aan niemand uitleggen. Goed gedaan Stadsdeel!

2. De inefficiëntie van de zorg. Daar zijn meerdere voorbeelden van te geven. Mijn vader draagt incontinentie onderbroeken en opeens arriveerde er binnen tien dagen twee grote volle dozen met nieuw incontinentie materiaal. De woning van mijn vader was bijkans te klein voor zoveel voorraad want er was al een kast al of nog volgestouwd met niet aangebroken pakken en waar laat je twee volle dozen?

incontinentie materiaal
Ik heb ze maar uitgepakt en de pakken uit het zicht onder het bed gelegd - het is tenslotte geen pakhuis, de woning, lees: kamer van mijn vader - en de steeds wisselende verzorging per briefje laten weten dat we nu wel even genoeg ondergoed hebben.

Misschien had ik dat beter niet kunnen doen want er zijn ook periodes geweest dat er papieren onderbroeken van andere bewoners moesten worden geleend omdat de voorraad bij mijn vader op was en niemand dat blijkbaar tijdig had voorzien.

3. Amsterdam: speelplaats van toeristen en buitenlui. Ook deze zomer was de stad weer vergeven van toeristen die allemaal als "echte" Amsterdammers door het rood lopen (maar met minder gevoel voor wanneer dat kan), die denken dat fietspaden voetpaden zijn en allemaal willen weten waar het Anne Frank Huis is. 

toeristen of fietsen
En erger nog, al die toeristen die nog nooit gefietst hebben of niet vaak en die niet weten hoe zij moeten aangeven dat ze linksaf willen, krijgen fietsen mee. Brrrrr. Gelukkig zijn ze van veraf al herkenbaar op hun fel rood of geel gekleurde fietsen. Dat scheelt - iets. Regeren is tenslotte vooruitzien, meestal dan...

4. De inefficiëntie van de zorg. Weken nadat ik een MRI scan had moeten laten maken van mijn nek, was ik terug in de scanner, dit keer voor het maken van een MRI van mijn schouder. Met een DVD vol foto's op zak stapte ik naar buiten. Helaas moest ik tien dagen wachten voor ik met de orthopeed de resultaten kon bespreken. Die resultaten waren niet eensluidend. 

MRI scan apparaat
De MRI is nu opgestuurd naar 'de beste' röntgenoloog. Deze heeft twee weken nodig om de boel te bekijken. Wij wachten af. Gelukkig heb ik geen werkgever die mij voor elk dokters-, specialist- of fysiobezoek, voor het maken van iedere röntgenfoto, echo of MRI vrij hoeft te geven.

Van 2 juli t/m 2 september was ik twaalf keer op pad voor mijn nek en schouder tijdens werktijden, en tussen elke afspraak zaten dagen zo niet weken van wachten.

Wat zei u? Hoorde ik u over glasvezelnetwerk, videoconferenties, e-mail? Verzuchtte u - net als ik - dat schouder en nek samen bezien moeten worden en niet apart? Dream on baby! 'Nee, dat is niet mogelijk, mevrouw.' Ach nee, het is ook nog maar pas 2010.

bij de informateur
5. En natuurlijk, last but not least: de formatie. Er zijn verkiezingen geweest. De uitslag was complex maar duidelijk. Partijen wierpen barricades, breekpunten en piketpaaltjes op en groeven valkuilen voor de ander - het leek wel de stad Amsterdam. 

Ruim acht jaar na de dood op Pim Fortuyn is men nog steeds niet in staat om over de schaduw van het persoonlijk verlangen naar het pluche heen te springen en te doen wat men moet doen: zakelijk, nuchter en zonder stomme doorzichtige spelletjes en schuifeldansjes in de coulissen.

De Majesteit, ook niet zonder agenda, vaardigt keer op keer haar Onderkoning en andere vazallen - of moet ik zeggen: fossielen? - af om orde op zaken te stellen, de boel te regelen - maar de boel laat zich niet regelen.

De formatie pruttelt voort gedreven door eigen belangetjes en na diverse nachtjes slapen, slaande deuren, harde woorden en inzichten die te laat komen om de boel via de Koninklijke Weg naar het voorbestemde einde te brengen. Snel en efficiënt zoals dat zou moeten, zeker in deze tijd. Het is vermakelijk en verontrustend om mee te maken.

Gefascineerd volg ik het Haagse Drama dat, hoewel vrij vertaald de scripts van Shakespeare en de oude Grieken volgt, geen lessen lijkt te trekken uit het verleden en vooralsnog ook geen visie lijkt te hebben op de toekomst. En dat is jammer. Het kiessysteem alsmede de wijze waarop dit land en ook deze stad worden bestuurd en aan hun besturen geraken zijn immers verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Een revolutie dat is wat dit land nodig heeft - maar wie is hiervoor te porren? Wie durft de schijnveiligheid van 'je weet wat je hebt' of 'slechter kan het nooit worden' achter zich te laten? Welke politicus, bestuurder, Koning durft het aan te breken met de 19de eeuw?


Kate
9 september 2010

pepernoten, pepernoten
p.s. en dan nog dit: ik heb geen kinderen maar eind augustus is echt, echt, echt veel te vroeg om het sinterklaas snoepgoed alweer in de schappen te zien liggen. Het is net zo dom als de opening van het Kerstseizoen in de U.K. als het nog volop zomer is (of hoort te zijn). Het is je reinste flauwekul! Ik heb niets tegen commercie maar come on, moet dat nu zo vroeg?

1) 'Op de Geldersekade wordt in feite alleen de rijweg op 3.50 meter gebracht en de daardoor gewonnen ruimte aan het tweerichtingen fietspad toegevoegd; dat wordt iets breder, namelijk 4.00 meter (...)' 
Bovenstaand citaat is van: http://www.centrum.amsterdam.nl/projecten/alle_projecten_0/@330763/geldersekade_st/
Foto: http://www.amsterdaminsite.nl/nieuwm.nl/J1103401.HTM

2) Foto: http://www.careserviceeurope.nl/Incontinentie.htm

3) Foto: http://www.amsterdam.nl/persberichten/@277866/toerisme_naar/

4) Foto: http://www.diagnostischcentrum.com/onderzoeken/mri_onderzoek/

5) Foto: http://www.telegraaf.nl/binnenland/7586321/__Drie_maanden_kabinetsformatie__.html

p.s.) Foto: http://ontopic.ning.com/xn/detail/2850474:Comment:5169 (site not found)